meny
Artikler om fertilitet | Nyheter om fertilitet

Progesteron – nyckeln till en vällyckad graviditet

Du har säkert hört talas om östrogen. Är du kvinna och i barnafödande ålder bör du också känna till hormonet progesteron (även kallat gulkroppshormon), som dels är ett förstadium till bl.a. östrogen, men som också dels verkar i sig självt. Man kan säga att progesteron är en av nyckelingredienserna i den tidiga graviditetsfasen.

Har du brist på progesteron i starten av en graviditet riskerar du nämligen att få en spontanabort.

Det finns dock hjälp att få i förtid i form av tillskott och krämer som kan kompensera för en låg naturlig progesteronnivå, och därmed markant öka dina chanser för en vällyckad graviditet.

Vad är progesteron?

Progesteron är ett bioidentiskt hormon som produceras naturligt i äggstockarna under kvinnans menstruationscykel. Hormonet stärker bl.a. din livmoderslemhinna under ägglossningsprocessen genom att främja körtel- och sekretbildning.

Därigenom färdigmognas livmodern så att den är kapabel att ta emot ett befruktat ägg som på sikt kan växa till sig till ett foster – och sedan vidare till ett litet barn.

Välkomstkommitté och radiator i ett

Utöver smörjningen av livmodern är det också progesteronets ansvar att sörja för en moderat temperaturökning efter ägglossningen.

När ägget har haft ett romantiskt möte med sin utvalda, spermien, blir det med andra ord inbjudet till ett mjukt och behagligt inneklimat i livmodern, något som det kan tacka progesteronet för.

Symtom på progesteronbrist

Ett lågt progesteronnivå kan visa sig bl.a. genom:

  • Oregelbunden menstruation
  • Humörsvängningar
  • Värmevallningar
  • Trötthet
  • Bröstsmärtor

Har du ett eller flera av dessa symtom på progesteronbrist, samtidigt som du har svårt att bli gravid, så är det nästa naturliga steget en progesteronanalys.

Testa ditt progesteronnivå

Genom att få utfört en progesteronanalys får du via en s.k. ”koncentrationsmätning” mätt dina progesteronvärden – och därmed ett entydigt svar på varför du inte kan genomföra en graviditet. Progesteronanalys kan även bli aktuell att genomföra vid övriga menstruationsstörningar.

Bodyguard för kvinnor under östrogenbehandling

Är du en av de otursamma kvinnor som har ingen eller oregelbunden menstruation – och därför är under östrogenbehandling?

I så fall kan ett progesterontillskott också vara nödvändigt för att balansera den hormonella redovisningen och skydda kroppen.

Tillskott: för dig som har ett lågt progesteronnivå

Om en progesteronanalys visar att du har en progesteronbrist behöver du inte få panik. Din gynekolog kan nämligen skriva ut s.k. gestagener; fullgoda syntetiska ersättningar för progesteron.

Ingen progesteronbiverkningar med kräm

Progesterontillskott finns bl.a. i form av slidpiller och tabletter. Som med de flesta tabletter kan det dock förekomma biverkningar, och därför skriver många gynekologer ut progesteronkräm som du själv påför istället.

Konsultera alltid läkare om du har symtom på progesteronbrist, eller om du tvekar angående vilket tillskott som är bäst för dig.

Bekräfta din ägglossning med ett PdG-test

Om du vill hålla koll på din progesteronnivå och få bekräftat att ägglossningen faktiskt har ägt rum, kan du med fördel använda ett PdG-test.

Ett PdG-test (Pregnandiol Glukuronid-test) mäter nivån av PdG i urinen – en markör eller metabolit av progesteron – och är därför en effektiv metod för att dokumentera att kroppen har producerat tillräckligt med progesteron under den kritiska fasen efter ägglossning.

Medan ägglossningstester mäter LH för att förutsäga ägglossning, bekräftar PdG-testet att ägglossningen har inträffat, och att din hormonbalans är optimal för att bli gravid.

När används ett PdG-test?

  • 7–10 dagar efter ägglossning (implantationsfönstret)
  • Vid misstanke om progesteronbrist (eller brist på ägglossning)
  • När du vill optimera dina chanser att bli gravid

PdG-testet kan göras hemma med ett enkelt urinprov, vilket gör det lätt och smidigt att följa din fertilitet.

Läs också vår guide: Så bekräftar du din ägglossning: En guide till PdG-test

Lycka till med din graviditet!

Källor: 

https://www.blodkollen.se

http://www.tidningenhalsa.se

https://sv.wikipedia.org

Relaterede artikler

Nu kan du få ett personligt svar på dina frågor, och rådgivning från en fertilitetsexpert snabbt och lätt. Vi vet att det gör skillnad.

Läs mer

Sverige upplever i dessa tider ett stadigt växande problem med fertiliteten. Det uppskattas att 12-15% av befolkningen i loppet av sitt liv har problem med att bli gravida på naturligt vis inom ett år. Orsakerna är bl.a. skadade äggledare, dålig spermakvalitet och ett lågt progesteronnivå. Läkarvetenskapen har dock tagit jättekliv under senare år, och som […]

Läs mer

Folsyra, folat eller folinsyra, ibland även kallat vitamin B9, är en viktig faktor för tillväxt och stimulerar produktionen av mjölk hos gravida och påverkar hud och matspjälkning på ett gynnsamt sätt.

Läs mer

Forskare har fått mer och mer fokus på bl.a. vitaminer och mineraler hos både män och kvinnor för att ta reda på vad det betyder för fertiliteten i sin helhet. Selen är bara ett av många ämnen som blir undersökt närmare.

Läs mer

Tillbaka till Alla artiklar